Opinii despre Mănăstirea Bociulești în Podoleni (Muzeu)
Descriere
Vizualizați informațiile și opiniile despre Mănăstirea Bociulești, Muzeu în Podoleni
Aici puteți vedea locația site-ului, orele, contactele, fotografiile și opiniile reale făcute de utilizatori.
Acest site are un rating bun pe site-ul nostru, cu sigurantă au grijă de clienții lor.
Hartă
Opinii despre Mănăstirea Bociulești
G. G.
Sunt locuri frumoase pline.de istorie. Trebuie să le facem cunoscute.urmasilor.
D. S.
Trebuie văzută!
j. s.
Pioșenie și credință!
B. A.
O mănăstire medievală care renaște din propria cenușă.
M. A.
Frumos
M. E.
Foarte frumos
B. A.
În partea de sud-vest a satului, pe malul stâng al Bistriței, pe la începutul secolului al XvII-lea, marele logofăt Dumitrașcu Ștefan ctitorea o mânăstire care avea să se numească ceva mai târziu Mânăstirea Bociulești (Buciulești). A ramas cu acest nume din două motive: primul ar fi bocetele rudelor boierilor trădători sau cârcotași, surghinuiți și decapitați aici (Domnitorul Gheorghe Ștefan transformase mânăstirea în loc de surghiun, aici aflându-și sfârșitul frații Toma și Iordache Cantacuzin, împreună cu Doamna lui Vasile Lupu Voievod s.a.); al doilea s-ar datora bocetelor sătenilor din zonă, greu încercați de viiturile Bistriței, care, de fapt, au surpat și cimitirul, chiliile și partial chiar biserica, ale cărei ruine se pot încă vedea de pe D.N. Bacau - Piatra-Neamt. De fapt, ulterior, satul s-a strămutat din cauza deselor inundaţii şi viituri provocate de apele Bistriţei, ceea ce a dus la abandonarea bisericii. Conservarea acestor ruine s-ar justifica pe deplin nu numai pentru valoarea lor arhitectonică, dar şi pentru faptul că ele constituie o dovadă a permanentelor interferenţe culturale care au avut loc între Ţările Române pe toată durata evului mediu.
Se spune că peste vechea albie a Bistriței , în apropierea mânăstirii Bociulești , locuitorii asezării duraseră un pod trainic, care înlesnea trecerea de pe un mal pe altul, cu toate implicațiile de ordin social, economic... Pentru trecerea cu piciorul sau cu căruța se percepea o taxă - podăritul. Se spune că, dupa trecerea în rândul celor drepți a soțului, podul a ramas în administrarea soaței acestuia - o anume Ileana - lucru mai putin obișnuit. Vestea s-a răspândit repede, în limbajul de fiecare zi al oamenilor din zonă localizându-se și devenind familiară expresia "Podu' Ilenii" , expresie care, precum un conglomerat purtat de valurile zbuciumate ale Bistriței, s-a rotunjit dând Podoleni - numele așezării.
... pre Alexandru Păharnicul şi pre Enachie comisul, feciorii lui Gavril hatmanul, nepoţii lui Vasile Vodă, cu mare munci i-au omorât la Buciuleşti.
G. D. D. I. s.
Frumos
S. N.
Interesant
Δ. Τ.
(Tradus) O mare parte din istoria României
(Original)
A great part of Romania's history
G. I.
(Tradus) Locuiesc lângă acest loc
(Original)
Estoy viviendo cerca de este lugar
U.
(Tradus) Bine
(Original)
Ok
D. H.
C. C.
D. P.
I. R.
a. p.
G. C.
A. A.
V. V.
S. A.
M. R.
E. B.
A. P.
A. S.
S. I.
c. f.
M. A.