Opinii despre Mausoleul eroilor de la Galați (Muzeu)
Descriere
Vizualizați informațiile și opiniile despre Mausoleul eroilor de la Galați, Muzeu în
Aici puteți vedea locația site-ului, orele, contactele, fotografiile și opiniile reale făcute de utilizatori.
În acest moment nu există multe păreri despre acest serviciu
Acest site are un rating bun pe site-ul nostru, cu sigurantă au grijă de clienții lor.
Hartă
Opinii despre Mausoleul eroilor de la Galați
A. M.
Situat în municipiul Galați, în Cimitirul „Eternitatea”, mausoleul adăpostește osemintele a 2.625 de eroi români, ruși, francezi. Sunt înhumați, în morminte comune și în osuar, militari căzuți în bătăliile Războiului pentru Independență (1877-1878), în Primul și în Al Doilea Război Mondial…
Oficialităţile judeţene şi conducerea Societăţii „Cultul Eroilor” au decis să înalţe un mausoleu. S-a întocmit proiectul, prin grija arhitectului Mihai Popescu, apoi s-a trecut la realizarea mausoleului. Coordonatori aveau să fie numiți doi veterani de război. Primele lucrări au început în octombrie 1925, fiind coordonate de generalul de divizie Marin Ionescu și continuate de generalul Mihail Florescu. Lucrările s-au încheiat, doar parţial, în anul 1930, atunci când, în cripte, erau depuse rămăşiţele pământeşti ale unui număr de peste 2.000 de eroi cunoscuţi şi necunoscuţi. Lucrările au fost terminate în 1935, mausoleul, reproiectat, fiind prevăzut, atât în interior cât şi în exterior, cu lucrări de artă plastică.
Asemănătoare lăcaşurilor de cult, clădirea are o înălţime de peste 12 m. Impunător prin dimensiunile sale, mausoleul este ridicat pe două niveluri: primul, la demisol, iar celălalt – de forma unei terase împrejmuite cu grilaj din fier forjat; la o distanță de 1 m se află o incintă de beton placată cu marmură; pe plăcile din marmură sunt inscripționate numele eroilor căzuți în Războiul pentru Independență, în Primul și al Doilea Război Mondial; în medalioane de porțelan se găsesc fotografii ale unora dintre aceștia (toți erau originari din fostul județ Covurlui)… Nivelul superior are o formă de cruce, bolta interioară a pridvorului este pictată în frescă; deasupra acoperișului se află un grup statuar din piatră artificială, a cărui compoziție presupune două personaje alegorice, simbol al vitejiei și recunoștinței, steaguri de luptă și elemente ale echipamentului de război, realizat de F(ernando) Celino.
Pe plan naţional, Mausoleul din Galați este considerat un monument istoric şi de artă plastică, înscris, drept consecință, pe lista oficială a construcțiilor cu valoare.