Opinii despre Muzeul Grăniceresc Năsăudean (Cinema)
Muzeul Grăniceresc Năsăudean
Bulevardul Grănicerilor, Nasaud 425200, România
Descriere
Vizualizați informațiile și opiniile despre Muzeul Grăniceresc Năsăudean, Cinema în
Aici puteți vedea locația site-ului, orele, contactele, fotografiile și opiniile reale făcute de utilizatori.
Acest site are un rating bun pe site-ul nostru, cu sigurantă au grijă de clienții lor.
Hartă
Opinii despre Muzeul Grăniceresc Năsăudean
A. G.
Minunat. Este foarte important sa nu il vizitati singuri, ci insotiti neaparat de muzeograf. Doamna este foarte bine pregatita si stie atat de multe detalii incat te transpune in lumea de altadata. Merita vizitat!
I. S.
Foarte bine amenajat, curat, respecta normele de distantare sociala. Domnul ghid s- a straduit sa ne ofere toate informatiile legate de exponate si ne-a impartasit din istoria locului, apreciem implicarea si devotamentul - recomandam cu placere sa vizitati acest muzeu. La final am avut onoarea sa scriem in cartea vizitatorilor cateva impresii.
C. E.
Un crâmpei de istorie prezentat cu multă înflăcărare de un român inimos! Nu ratați această incursiune în istoria mai puțin cunoscută a patriei noastre!
G. B.
Superb din toate punctele de vedere! Doar oameni cu suflet mare si profesionisti se gasesc aici!
Exponatele au istoria in ADN si sunt pastrate cu sfintenie astfel incat sa putem avea access la un crampei din trecutul strabunilor.
Recomand cu caldura vizitatea acestui muzeu!
A. P.
Un muzeu foarte frumos și interesant, cu foarte multa istorie și curiozități. Un ghid dedicat, ce are multă informație și un stil aparte de a împărtăși informația, ce te captivează. Revin cu drag.
L. T.
Un loc și un ghid "Dani" (cred ) care te face sa revii cu plăcere . O parte de tradiție și adevăr sub acel acoperiș. Nu ratați !!!
R. C.
Un muzeu foarte frumos, căruia merita sa ii treceți pragul. Felicitări maxime ghidului care ne-a făcut o prezentare cum mai rar ai parte. File de istorie scrisă și nescrisă, toate aici în acest loc.
C. B.
Desi muzeul deschide la ora 8, la 10,30 muzeograful nu era la munca. S-a oferit o doamna sa ne deschida sa ne uitam singuri prin muzeu.
A. S.
O colecție variată, bine întreținută. Personalul este politicos și oferă informații foarte interesante.
D. C.
M-am reîmprospatat cu istoria locului de baștină. Un ghid foarte fain!
A. V.
Un loc ce meritat vizitat...sa cunoastem istoria locurilor si faptele oamenilor acestor locuri...
C. D.
Frumos
R. I. T.
Va sfatuiesc sa vizitati cu incredere acest muzeu. Veti fi extrem de impresionati de muzeu in sine, dar mai ales de muzeograful Dan Prahase care va va imbogati cultura generala cu o serie de informatii pe care nu le veti gasi in nicio carte de istorie. Tipul este extrem de dedicat, meticulos in ceea ce face, cu siguranta nu va va parea rau pentru timpul petrecut acolo.
C. T.
Vizita foarte interesanta la acest muzeu unde ghidul ne-a transmis pasiunea lui fata de istoria zonei! De o cultura iesita din comun, ne-a dat informatii pe care nu le regasesti in manualele scolare, bravo!
A. V.
Un muzeu plin de istorie cu un ghid foarte pasionat de ceea ce face, prezentând multe fapte din istorie pe care nu le citisem in carti! Recomand vizitarea acestuia..dacă aveți timp o oră!
C. T.
Mia plăcut, in special implicarea ghidului.
C.
Superb!
N. I.
O filă din istoria care nu se învață la școală a Ardealului.
Merită vizitat!
Ghizii din muzeu sunt foarte pregătiți!
G. J.
Un muzeu deosebit. Dacă treceți prin Năsăud merită vizitat. Muzeografi de excepție!
D. N.
Rog toți prietenii din țară, care vor ajunge în Țara Năsăudului, sa facă o vizită la Muzeul Grăniceresc din Năsăud!
c. c.
Am fost impresionat de profesionalismul ghidului.
H. -. N.
O calatorie inapoi in timp!
E. M.
Frumos curat vizitati si vedeti lucruri de demult specifice judetului Bistrita Nasaud
C. P.
Este plină de istorie. Merita vizitată.
Q. S.
FOARTE FRUMOS ȘI UN GHID MINUNAT
I. F.
Este un muzeu cu totul deosebit .... desi nu este mare si nu este foarte vizitat acest muzeu periodic organizează diferite expozitii foarte interesante : bancnote vechi ,picturi , artefacte antice , istoria si cultura Daca sau stelele universului sunt doar cateva din expozitiile la care am participat si sincera sa fiu nu am rămas niciodată dezamăgită . Personalul muzeului este foarte amabil iar directorul muzeului este un om foarte implicat care se vede ca iubeste ceea ce face ..... un loc pe care il recomand cu incredere
F. F.
Merită văzut
D. C. S.
Un loc incarcat de istorie cu oameni minunati, pasionati de meseria lor. Merita vazut 😊
D. P.
Un loc frumos unde poti vedea muulte lucruri! Se merita sa l vizitati!
A. A.
Superb! Un ghid de excepție - domnul profesor Moldovan Gheorghe ne-a încântat cu poveștile și obiceiurile locului. Recomand!
R. T.
Un muzeu îngrijit.
S. G.
Foarte frunos.
M. D.
Am intalnit un ghid cum mai rar intalnesti in zilele noastre ,tanar ,cu DRAGOSTE pentru istoria si traditia meleagurilor natale,o adevarata enciclopedie a evenimentelor istorice si a personalitatilor legate de Nasaud.Felicitari colectivului de muzeografi pentru daruirea de care au dat dovada in organizarea sectiilor muzeului.Un obiectiv turistic si un ghid de exceptie!
C. C.
ff frumos!!
A. T.
O locatie superba merita vizitata
L. T.
"Preocupări pentru adunarea de antichităţi sau curiozităţi naturale se cunosc şi la Bistriţa încă din perioada Renașterii. Dacă Cristian Pomarius punea ordine în arhivele oraşului şi întocmea prima hartă a ţinutului, alţii aveau interes pentru adunarea de obiecte pe care le păstrau în reşedinţele proprii şi se constituiau biblioteci publice.
Cele dintâi colecții cuprindeau curiozități și piese „exotice”. La 1768 în casa din Bistrița a contelui d΄Ybara se aflau piese africane, fosile, minerale și alte antichități. În aceeași epocă preotul Martin Textoris recupera o serie de obiecte romane de la Orheiul Bistriței. După mijlocul secolului XIX în cadrul Gimnaziului evanghelic se constitue cabinete de numismatică și antichități, precum și un cabinet de științe naturale prin care se cultivă în rândul elevilor, profesorilor și cetățenilor interesul pentru colectarea și donarea de obiecte.
În anul 1925 a fost acordat un teren în strada Zimbrului pentru construirea unui muzeu care urma să cuprindă colecția de antichități, inscripții, aspecte din viața urbană, colecția de ilustrate cu tipuri de case și monumente din oraș și din comunele ținutului, un interior țărănesc și articole de port săsești, din zonă. Construcția a cărei piatră de temelie a fost pusă în anul 1926 va fi terminată abia în anul 1942.
Sub titulatura de Muzeul Regional din Bistriţa lua fiinţă, la 1 octombrie 1950, o instituţie muzeală de stat. Fără sediu, fără patrimoniu şi fără personal calificat această instituţie a crescut treptat prin entuziasmul şi pasiunea primului său conducător, învăţătorul Ştefan Dănilă.
Adunând rămăşiţe din colecţia Gimnaziului evanghelic, apelând la voluntari şi iubitori ai trecutului, înjgheabă primele colecţii, muzeul primind câteva săli în clădirea fostei mănăstiri franciscane. Piese etnografice, obiecte istorice, numismatică, minerale, animale şi păsări conservate dau treptat contur unui muzeu mixt, cu rol didactic şi educativ, care era nevoit să ţină seama de comandamentele ideologice şi propagandistice ale epocii.
În 1951 erau transferate o serie de monumente romane aflate la castelul feudal de la Ilişua.În 1953 în inventarul unui mormânt celtic aflat la Galaţii Bistriţei era identificat un instrument medical pentru practicarea trepanaţiilor, iar în 1954 un pumnal scitic din bronz, la Posmuş. Beneficiind de coordonarea şi îndrumarea unor specialişti se deschid primele şantiere arheologice, cu importante rezultate pentru cunoaşterea trecutului şi sporirea patrimoniului. În anul 1969 vedea lumina tiparului primul număr al publicaţiei muzeului File de Istorie, ulterior Revista Bistriţei.
Noi staţiuni arheologice, campanii de cercetare în teritoriu, sporesc în mod continuu patrimoniul muzeistic conturând viitoarele secţii. Ample şantiere arheologice la Budeşti, Şopteriu, Mărişelu, Fântânele, Archiud, Ilişua, Ciceu-Corabia, Bistriţa conturează tot mai exact evoluţia istorică a regiunii, bogăţia şi importanţa zonei în cunoaşterea unor fenomene şi orizonturi culturale mai largi. Din partea muzeului au efectuat aceste cercetări G. Marinescu şi C. Gaiu.
În anul 1977 secţia de Arheologie – Istorie se mută într-un nou local, un monument reprezentativ pentru arhitectura renascentistă – Casa Argintarului. Creşterea colecţiilor şi necesitatea punerii în valoare a patrimoniului au condus la acordarea, în anul 1982, a unui nou local şi pentru secţia de etnografie a Muzeului Judeţean – în localul Primăriei Vechi a oraşului, în Piaţa Centrală nr. 2. Secţiile muzeului au fost reunite într-un spaţiu unitar, din nou,în anul 1987, în locaţia actuală, fosta cazarmă habsburgică construită la sfârşitul secolului XIX, pe strada Grigore Bălan nr. 19. Spaţiul pavilionar pe două niveluri oferă posibilitatea adăpostirii şi etalării adecvate a patrimoniului, fiind completat de generosul spaţiu al curţii în care au fost inserate o biserică de lemn – monument de arhitectură din sec. XVIII şi două case reprezentative pentru arhitectura vernaculară din regiune, una din zona montană, de la Şanţ şi o alta reprezentativă pentru zona de Câmpie, de la Archiud"
M. B.
Merita 5 stele, recomand
H. I.
Frumos
A. P.
Interesant,multe lucruri de vazut.
A. V.
Muzeu în Năsăud
M. N.
Foarte frumos.
F. O.
Este exelent
C. S.
Educativ
P. M.
Slabut
I. S.
Excepțional!
Z.
(Tradus) O grădină frumoasă la intrare vă va saluta să vedeți întreaga istorie din interior. Personalul este minunat!
(Original)
A beautiful garden at the entrance will greet you to see all the history inside it. The personel is great!
L. L.
(Tradus) Un loc plin de istorie!
(Original)
A place full of history!
N. a.
(Tradus) Cina ok!
(Original)
Supper ok!
C. G.
(Tradus) Unul dintre cei mai prieteni și impresionanți muzeu etnografic.
(Original)
One of the most friends and impressive ethnographic museum.
O. A.
(Tradus) Vechi
(Original)
Antic
t. V.
(Tradus) Bine
(Original)
ok
I. S.
(Tradus) Bine
(Original)
Ok
c. a.
(Tradus) Muzeu frumos
(Original)
Nice museum
T. G.
I. M.
G. C.
S. G.
I. C.
g. s.
A. D.
e. G.
F. I.
G. M.
D. S.
C. F. T.
M. N.
K. A.
M. R.
b. l.
m. i.