Opinii despre Casa Memorială „Iuliu Maniu” în Bădăcin (Muzeu)
Strada Principală Nr. 3, Bădăcin 457266
Descriere
Vizualizați informațiile și opiniile despre Casa Memorială „Iuliu Maniu”, Muzeu în Bădăcin
Aici puteți vedea locația site-ului, orele, contactele, fotografiile și opiniile reale făcute de utilizatori.
Acest site are un rating bun pe site-ul nostru, cu sigurantă au grijă de clienții lor.
Hartă
Orar de Casa Memorială „Iuliu Maniu”
Luni
Închis
Marți
09–16
Miercuri
09–16
Joi
09–16
Vineri
09–16
Sâmbătă
09–16
Duminică
12:30–17
Opinii despre Casa Memorială „Iuliu Maniu”
Clădirea a fost ridicată în anul 1865 de către Ioan Maniu, fost jurist român transilvănean, tatăl lui Iuliu Maniu și de Clara Maniu (președinta Reuniunii Femeilor Române Sălăjene), mama acestuia. Opozant al regimului Antonescu apoi a instalării guvernului Groza de la 6 martie 1945, Iuliu Maniu a obținut, alături de PNȚ, o victorie zdrobitoare în alegerile din 19 noiembrie 1946, rezultate eliminate însă printr-un fals de comuniști. Un an mai târziu, printr-un alt fals (Înscenarea de la Tămădău), autoritățile comuniste oferă mai multor fruntași ai PNȚ-ului ocazia de a fugi în străinătate. În ziua plecării (14 iulie 1947) de pe aerodromul de la Tămădău, comuniștii îi arestează pe ”fugari”, iar Iuliu Maniu, printr-o sentință definitivă este condamnat la închisoare pe viață. În primă fază este trimis la penitenciarul din Galați, apoi, în august 1951 este transferat la Sighet, acolo unde, la 5 februarie 1953, se stinge din viață.
Casă memorială, monument istoric recent reabilitat, muzeu și centru cultural. Restaurată prin eforturile depuse de către Biserica Greco-catolică din Bădăcin și preotul Cristian Borz.
Corneliu Coposu scria în anul 1938 că “față de Iuliu Maniu nu există oameni indiferenți. Dragostea și dușmănia, raportate la persoana lui, nu cunosc gradații: ating extremul de limită al pasiunilor omenești“.
Nepăsarea administrației locale și centrale față de situația dificilă în care se află conacul dovedesc că Iuliu Maniu continuă să fie un adversar incomod și astăzi, iar Casa Memorială Iuliu Maniu un ghimpe în ochiul celor care conduc destinele comunei Pericei și județului Sălaj.
Maniu reprezintă o continuă amenințare: cât timp va exista un punct de reper palpabil, moștenirea politică a lui Iuliu Maniu va continua să cizeleze caractere și să creeze lideri care să ducă mai departe principiile promovate de Sfinxul de la Bădăcin, principii pe care nu le-a abandonat niciodată și pentru care a fost închis, schingiuit și ucis în penitenciarul de exterminare din Sighet.
În proces de reabilitare, momentan
O casă memorială atât de importantă uitată de autorități în prag de Centenar. O mână se oameni inimoși, în frunte cu preotul greco-catolic, au adunat bani din donații și restaurează acest edificiu. Merită să vizitați acest loc.
Am fost în zadar pentru că este în curs de reabilitare a clădirii
Spiritualitate si istorie
Un colt de istorie
Ft frumos
Minunat!
acasa
Mediocru
Excepțional!
In plin proces de renovare si reabilitare
Zonă pitorească, un loc foarte important pentru istoria românilor.
Iuliu Maniu, o personalitate impresionantă importantă a istoriei noastre.
Am fost impresionat de dantela si de explicatiile expertului.
O vizita obligatorie!
O moștenire frumoasă lăsată în urmă de o familie minunată - Maniu; un loc urât de Partidul Comunist și chiar de actualii moștenitori ai Partidului (alias „Cuma Roșie”).
După mulți ani, comunitatea greco-catolică, condusă de preotul ei Pr. Cristian BORZ, a organizat strângeri de fonduri pentru refacerea locului. Autoritățile române sunt încă amorțite la solicitările lor.
Respect+
Contactează-ne
Imagini
De la proprietar
Toate
Videoclipuri