Opinii despre Palatul Episcopal (Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos) (Muzeu)
Palatul Episcopal (Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos)
Strada Domnească nr. 141, Galați 800163, România
Descriere
Vizualizați informațiile și opiniile despre Palatul Episcopal (Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos), Muzeu în
Aici puteți vedea locația site-ului, orele, contactele, fotografiile și opiniile reale făcute de utilizatori.
Acest site are un rating bun pe site-ul nostru, cu sigurantă au grijă de clienții lor.
Hartă
Orar de Palatul Episcopal (Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos)
Luni
[Închis]
Marți
[09h – 17h]
Miercuri
[09h – 17h]
Joi
[09h – 17h]
Vineri
[09h – 17h]
Sâmbătă
[09h – 17h]
Duminică
[Închis]
Opinii despre Palatul Episcopal (Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos)
A. M.
Clădirea ce găzduieşte astăzi Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost construită la finele secolului al XIX-lea.
Ierarhul ales de Dumnezeu pentru a zidi un centru pe măsura importanţei Eparhiei a fost episcopul Partenie Clinceni, care păstoreşte la Dunărea de Jos între anii 1886-1902 şi care, a dorit împodobirea oraşului Galaţi – reşedinţă episcopală, cu “o strălucită …Catedrală, cu un măreţ Palat Episcopal şi cu un local pentru Seminar, ca focar de învăţământ religios şi forţă de întărire a sentimentului naţional în poporul nostru, pe ambele maluri ale Dunării de Jos”.
În 1887, urmare a demersurilor făcute de Episcopul Partenie, municipalitatea oferă Eparhiei, locul din piaţa „Ştefan cel Mare”, în faţa Grădinii Publice, pentru construirea Palatului Episcopal. Ceremonia aşezării pietrei de temelie a Palatului s-a oficiat abia în anul 1898, an în care au şi început lucrările de construire a acestuia, după planurile arhitectului Toma Dobrescu, inginerul constructor fiind A. F. Bădescu.
Noul şi somptuosul Palat Episcopal a fost inaugurat în ziua de 8 septembrie 1901, în centrul sărbătorii fiind slujba de sfinţire a capelei cu hramul “Întâmpinarea Domnului”, oficiată de episcopii Partenie al Dunării de Jos şi Dionisie al Buzăului. Au mai participat la acest moment: Dimitrie Sturdza – preşedintele Consiliului de Miniştri, Spiru Haret – ministrul Cultelor şi Instrucţiunii Publice şi reprezentanţii autorităţilor locale şi centrale din cele patru judeţe ale Eparhiei – Covurlui, Brăila, Tulcea şi Constanţa.
Datorită arhitecturii sale excepţionale, pusă în valoare de un parc frumos şi bine îngrijit, având utilităţi moderne la acea vreme, Palatul Episcopal de la Galaţi a fost vizitat, în mai multe rânduri, de familia regală. Amintim istorica vizită, din 27-28 aprilie 1906, a principelui Ferdinand şi a principesei Maria, prezenţi la Galaţi pentru ceremonia aşezării pietrei de temelie a Catedralei Episcopale, în contextul aniversării jubileului a 40 de ani de domnie a Regelui Carol I.
Pentru multă vreme acest palat a rămas un simbol al Galaţiului modern, clădire de o mare eleganţă şi frumuseţe. Deşi zidită temeinic, aşezată pe lespezi de marmură şi lucrată impecabil, clădirea a suferit de-a lungul anilor din cauza deselor şi puternicelor cutremure, oferind prilejul celorlalţi ierarhi ai Dunării de Jos, să contribuie la refacerea şi rectitorirea ei. Astfel, între anii 1940 -1942, urmare a cutremurului din 1940, cuviosul Episcop Chesarie Păunescu a refăcut clădirea din temelii.
În anul 1963, în plin regim ateist, Sfatul popular al regiunii Galaţi impunea Eparhiei Dunării de Jos un schimb înşelător prin care Palatul Episcopal era practic confiscat şi transformat în Muzeu de Artă Vizuală, funcţionând în acest regim mai bine de 40 de ani.
După evenimentele din 1989, Preasfinţitul Părinte Casian, pe atunci arhiereu – vicar al Arhiepiscopului Antim Nica (1975-1994), a iniţiat o serie întreagă de demersuri cu scopul readucerii acestei clădiri în patrimoniul bisericesc, pledând convingător şi în mod repetat pentru dreptul legitim al Eparhiei de a-şi relua proprietatea.
Cu ajutorul unui Proiect cu fonduri europene, între anii 2012-2014, Palatul Episcopal a fost consolidat şi restaurat în întregime, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, rânduind ca fostul Palat Episcopal să devină “Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos”.
Astfel, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la temeluirea, aici, la gurile Dunării, a Eparhiei Dunării de Jos şi a sărbătorilor dedicate patronului spiritual al municipiului Galaţi, al Eparhiei şi al întregii Românii, Sf. Apostol Andrei, în prezenţa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, dar şi a altor ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, s-a inaugurat, în ziua de 27 noiembrie 2014, Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi s-a sfinţit Capela din interiorul acestui Muzeu, având hramurile “Întâmpinarea Domnului” şi ”Sfinţii Martiri Brâncoveni”.
C. G.
Duminica cand tot omul e liber e inchis , jale
F. S.
O cladire ce a fost retrocedata Bisericii. Regret ca nu am reusit sa o vad cand era acolo Muzeul de arta. Am vazut-o acum, cand e si muzeu de obiecte bisericesti. Spun "si" pentru ca mai adaposteste si cateva birouri administrative unde laicii nu au acces. Chiar necredincios, merita vizitat.
M. H.
Aer curat
M. Ş.
Arhitectura unica in Galati bine pusa in val0are.
M. B.
Un muzeu deosebit, unic în România prin prezentarea istoriei spiritualității creștine pe teritoriul actual al țării noastre.
Clădirea a fost inaugurată în 8 septembrie 1901 de Nașterea Maicii Domnului sub păstorirea vrednicului de pomenire PS. Partenie Cliceni având în sine deja o istorie deosebită, plină de încercări.
Muzeul a fost restaurat cu grija Înaltpreasfințitul Părinte Casian şi deschis oficial în 2014. Mai multe veți descoperi singuri.
Este un obiectiv ce nu trebuie ratat în orice traseu parcurs prin această zonă, meritând pe deplin toate cele 5 stele din această recenzie.
I.
Un palat, o imensă grădină frumoasă, o capelă șic și un muzeu al nostru! Totul, la doar UN LEU!
A. T.
Un loc foarte bun pentru ședințe foto.
P. S.
Imi place,arata frumos,curat,tot ce ai nevoie la un muzeu :)
C. S.
DE DEPARTE CEL MAI FRUMOS MUZEU DIN GALATI!
P. B.
Un loc minunat !!!
O. C.
Locul este superb si foarte bine intretinut
D. C.
Frumos,merita vizitat!
T. N.
Ceva maret
L. P.
Frumos , intretinut e un exemplu care trebuie urmat
M. M.
Excelent!
m. a.
Superb
P. B.
O locație deosebită
F. O.
(Tradus) Loc bun pentru relaxare ...
(Original)
Good place for relaxation...
D. M.
(Tradus) Acum pare foarte proaspăt. Clădire mișto!
(Original)
Now it looks very fresh. Cool building!
E. S.
(Tradus) Locație educațională!
(Original)
Educativa locație!
B. D.
(Tradus) Frumos
(Original)
Beautiful
i. b.
В. А.
L. I.
I. C.
T. A.
C. C.
Е. С.
A. D.
P. V.
P. B.
P.
E. E.
d. e.
R. G.
D. C.
G. V.
P. M.
C. P.