Opinii despre Casa Auschnitt (Muzeu)
Descriere
Vizualizați informațiile și opiniile despre Casa Auschnitt, Muzeu în
Aici puteți vedea locația site-ului, orele, contactele, fotografiile și opiniile reale făcute de utilizatori.
Acest site are un rating bun pe site-ul nostru, cu sigurantă au grijă de clienții lor.
Hartă
Opinii despre Casa Auschnitt
A. M.
În centrul Galaţiului, pe strada Domnească nr. 70, se află casa Auschnitt, o clădire impozantă ce a fost construită la începutul anului 1900.
La 21 de ani de la construcţia frumoasei clădiri, proprietarul - un negustor renumit din Galaţi - scoate imobilul la vânzare şi astfel ajunge în posesia lui Max Auschnitt, administratorul celei mai mari societăţi pe acţiuni care a existat în ţara noastră înainte de instaurarea regimului comunist. Născut în oraşul de la Dunăre în anul 1888, într-o familie de industriaşi evrei, Max a avut gustul afacerilor pe care le-a administrat cu o mână de fier. În 1938, pe când conducea Uniunea Generală a Industriaşilor din România, Max a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri, dar şi cel mai mare număr de angajaţi: peste 22.000. Acesta şi-a demonstrat talentul în afaceri şi peste hotare, unde a condus companii din Monaco şi Viena. Pentru că i-a surâs să facă afaceri şi în Galaţi, un oraş prosper la acea vreme, Max Auschnitt a deţinut în Port o fabrică de tablă şi cuie.
Gustul pentru frumos l-a determinat pe marele investitor să cumpere în 1921 imobilul din strada Domnească numărul 70 de la fostul proprietar Leon Cllimis, fiul lui Dimitrie Climis, unul dintre cei mai bogati oameni ai oraşului. Şi cum Max Auschnitt nu obişnuia să stea mult în Galaţi, acesta a decis să închirieze această casă Consulatului Italian.
Şapte ani mai târziu, în 1928, Max Auschnitt i-a vândut casa negustorului grec Alexandros Kiosseoglou, însă acesta a decedat, iar imobilul a ajuns în proprietatea soţiei sale, Sofia. În 1951, potrivit Decretului 111 privind reglementarea situaţiei bunurilor de orice fel supuse confiscării, impresionantul imobil ajunge în proprietatea statului, iar în 1990 familia îşi recapătă casa după un proces costisitor şi îndelungat.
Clădirea a fost revendicată de către moştenitori şi în cele din urmă retrocedată. După naţionalizare, în această clădire a funcţionat până în anii '70 Organizaţia Judeţeană a Uniunii Tineretului Comunist, apoi a avut sediul aici secţia de Istorie Modernă şi Contemporană a Muzeului de Istorie, iar în anii '80, Organizaţia Judeţeană a Uniunii Tineretului Comunist. După 1990 clădirea a fost transformată în Fundaţia Judeţeană pentru Tineret
În 1991, casa Auschnitt a fost clasată în lista monumentelor istorice, în categoria Arhitectură. Imobilul a fost apreciat pentru coloanele sale, elementele faţadelor, grădina absolut superbă şi mai ales pentru interiorul cochet.
F. S.
Inca o cladire superba din centrul Galatiului.