Opinii despre Peștera de după Cărsă în Carașova (Muzeu)
Descriere
Vizualizați informațiile și opiniile despre Peștera de după Cărsă, Muzeu în Carașova
Aici puteți vedea locația site-ului, orele, contactele, fotografiile și opiniile reale făcute de utilizatori.
Acest site are un rating bun pe site-ul nostru, cu sigurantă au grijă de clienții lor.
Hartă
Orar de Peștera de după Cărsă
Luni
Deschis 24h de ore
Marți
Deschis 24h de ore
Miercuri
Deschis 24h de ore
Joi
Deschis 24h de ore
Vineri
Deschis 24h de ore
Sâmbătă
Deschis 24h de ore
Duminică
Deschis 24h de ore
Opinii despre Peștera de după Cărsă
Peştera de După Cârşă (adică de după peretele de stâncă) este un interesant caz geologic: la un moment dat o bucată mare din muntele în care se afla peştera s-a surpat spre vale, aşa încât partea inferioară s-a depărtat de masiv cu circa 10 metri şi a coborât cam tot cu atât, aşa încât în prezent acea parte a tunelului peşterii formează peştera Văleaga. Restul peşterii rămase e ceea ce azi se numeşte Peştera de După Cârşă. Între ele s-a format o groapă. Se prea poate să nu fi existat nicio alunecare, ci doar tavanul peşterii să se fi surpat în acest loc, apărând o dolină de prăbuşire (amintita groapă).
Accesul se poate face prin peştera Văleaga care a fost curăţată în ultimii ani şi printre bolovani, printr-un horn îngust, se poate ajunge în groapa dintre cele două peşteri sau se poate urca pe versant imediat după al doilea baraj din chei (al treilea, dacă îl numărăm şi pe cel de mai jos de viaductul şoselei) (barajul înalt), se înaintează cu greu prin vegetaţie, mai ales vara când nu există vizibilitate) şi apoi cam pe la jumătatea versantului se coboară în dolină. Locul este sălbatic şi necesită un pic de efort, fapt care protejază peştera. A treia variantă de acces este de pe platoul de deasupra cheilor, însă trebuie ştiut locul de coborâre pentru a evita pereţii verticali de stâncă.
Intratrea în peşteră este situată în peretele de sud al gropii, la câţiva metri înălţime, dar accesul este facilitat de o fisură în stâncă. Galeria este relativ dificil de parcurs fără echipament, tavanul variind în înălţime de la câţiva metri până la câteva zeci de centimetri, solul fiind acoperit cu argilă şi guano, foarte alunecos. Înaintarea pentru turiştii obişnuiţi se termină cam la 70 de metri de la intrare când o pantă noroioasă de vreo 5 metri diferenţă de nivel coboară brusc. Mai departe există o galerie foarte scundă (care oferă acces şi la o altă galerie activă, adică străbătută de un curs de apă) şi una semiactivă şi noroioasă care se inundă la ploi mari.
Concreţiunile sunt vechi, în general întregi, destul de masive. Se remarcă o depunere de culoare galben - aurie care străluceşte foarte frumos în lumină.
Peştera este foarte caldă şi umedă, bogată în ţânţari în orice anotimp şi săracă în lilieci.
Interesanta dar dificil de ajuns la peștera accesul se face prin tavanul pesteri Văleaga sau se poate ocoli peștera pe un traseu nu tocmai ușor prin mărăcini dar merita efortul
Contactează-ne
Imagini
Street view și 360
Toate